Вы здесь

В Павлограді чоловік отруївся маринованими маслятами

На Дніпропетровщині в цьому році вже зареєстровано 7 випадків отруєння грибами, серед них: в Дніпрі (5 випадків), Петриківському районі (1 випадок), в Павлограді теж 1 випадок. З них один – летальний (у Дніпровській дитячій лікарні № 6 померла 7-річна дитина).

Про це повідомили в Головному управлінні Госпродпотребслужби в Дніпропетровській області та головний токсиколог області Микола Шинкаренко.

У Павлограді потерпілий вживав мариновані дикорослі гриби - маслята, які він збирав у лісі. Зараз він знаходиться на лікуванні в МЛ № 4.

За словами завідувача реанімаційним відділенням хірургічного профілю 4-ої Павлоградської міськлікарні Юрія Арутюняна, на лікування людини, який отруївся грибами, може знадобитися від 5 до 50 тис. Грн. І це не факт, що людина остаточно вилікується. За його словами в Павлограді в цьому році зафіксовано вже 3 випадки отруєння грибами, пише сайт 05632.com.ua Але ж грибний сезон тільки почався…

«При отруєнні грибами вражається печінка, яку неможливо вилікувати. І це все переходить в хронічну хворобу. У деяких випадках настає смерть. Особливо при вживанні блідної поганки. Проти неї нема антидоту»,

- зазначив лікар.

Грибами не рекомендується годувати дітей до 7 років, вагітних і годуючих грудьми. Надмірне споживання грибів може нашкодити і абсолютно здоровій дорослій людині. Це важкий для шлунка продукт.

Лікарі підкреслюють, що краще взагалі відмовитися від збирання грибів, краще вживати магазинні і не купляти їх з рук на стихійних ринках. Якщо ви все ж таки вирішили відправитися за грибами, не можна брати ті, в яких сумніваєтеся. Заборонено збирати гриби, які ростуть біля автомагістралей та залізничних шляхів.

Згідно статистичних даних, 87 % від загальної кількості отруєнь – це отруєння свіжими дикорослими грибами, 13 % - консервованими, сушеними та солоними. Так, в Україні росте майже 2000 видів шапинкових грибів, з них їстівними вважаються не більше 500 видів.

«В нашому регіоні взагалі немає їстівних грибів, тільки умовно-їстівні»,

- підкреслює Юрій Арутюнян.

Лікарі закликають: якщо вже з'їли дикорослі гриби і з'явилося навіть незначне нездужання (нудота, блювання, слабкість, біль у шлунку, головна біль, висока температура тіла, руки та ноги «холодіють») - не затягуйте, пийте багато холодної води або холодного міцного чаю, випийте активованого вугілля, промийте шлунок та одразу звертайтеся до лікаря. Наскільки швидко це зробите - вирішальний фактор у порятунку здоров'я і життя. Бо вже через 2 дні після вживання грибів починається незворотні процесі у організмі – згортається кров, відказують печінка та нирки.

Фото автора