Вы здесь

В Павлограді зареєстрували 270 випадків захворювання на кишкові інфекції

У зв’язку з настанням спекотного періоду року, збільшилась кількість звернень за медичною допомогою з приводу харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. На кінець липня в м. Павлограді зареєстровано понад 270 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції. На липень 2018 року припадає більше чверті випадків захворювань. Про це повідомила завідувач відділення організації  епіддосліджень ВСП «Павлоградський міськрайонний відділ лабораторних досліджень ДУ «ДОЛЦ МОЗ України» Людмила Руденок.

Найчастіше передача гострих кишкових інфекцій відбувається через недоброякісні харчові продукти. Особливо небезпечні харчові продукти, що були придбані на стихійних місцях торгівлі, яких в Павлограді вистачає. Документальне підтвердження про якість та епідемічну безпечність таких харчових продуктів як правило у продавців відсутня. Харчові продукти забруднюються пилом та збудниками гострих кишкових інфекцій при продажі з асфальту, землі, тому що ці місця не обладнані для продажу.

«Торгівля проводиться особами, що можуть бути потенційними переносниками всіх інфекцій, в т.ч. кишкових, бо ці вони не проходять медичний огляд, як декретована група населення. Коли ви робите покупки на стихійному ринку, то купуєте для себе всі інфекційні хвороби, що існують. Купувати харчові продукти треба тільки в установлених місцях: в магазині, на ринку, де харчові продукти ретельно перевіряються в лабораторії»,

- каже спеціаліст.

Щоб попередити забруднення харчових продуктів необхідно користуватися поліетиленовими пакетами, окремо транспортувати готові та сирі харчові продукти. Ті ж умови треба витримувати при зберіганні в холодильнику. При приготуванні страв необхідно користуватися окремими ножами та дошками для сирих і готових харчових продуктів, витримувати час термічної обробки, особливо м’ясних,  дотримуватись   гігієни для попередження забруднення готових страв. Молоко треба кип’ятити, молочні продукти підлягають термічній обробці (сирники, запіканка, тощо) Вживати треба тільки свіжі харчові продукти та страви, не готувати «впрок», особливо небезпечні в епідемічному відношенні салати, кондитерські  вироби з кремом.

Фрукти та овочі необхідно ретельно мити під проточною водою перед вживанням та не забувати, що  їх кількість потрібно регулювати.

Не забувайте, що брудні руки  інфіковані збудниками гострих кишкових інфекцій, тому потрібно їх ретельно мити, дотримуватись особистої гігієни.